top of page

WELKE TYPE KLAGER BEN JIJ EN WAAROM IS DAT BELANGRIJK?


Klagen is een onderdeel van de homo sapiens

Samen met de ontwikkeling van de taal zijn we ook in staat geworden om verbaal ons ongenoegen te uiten. Klagen lees de juiste manier van klagen) heeft dus een voordeel want op die manier kaart je een probleem aan en kan er aan de oplossing gewerkt worden. Maar er zijn ook nog twee vormen van klagen die echt destructief zijn. Dit betekent het verkondigen van een negatieve sensatie zonder dat het leidt tot een oplossing! Ben je er klaar voor?

Negatief en positief klagen

1. De chronische klagers Dit zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat er géén oplossing is. Deze mensen klagen gewoon altijd en steken geen enkele energie om de problemen op te lossen want ze zijn ervan overtuigd dat er geen oplossing is. Het is altijd te warm, te koud, te veel, te weinig, te si en te la...... Deze mensen klagen over alles en zeker ook over 'de maatschappij'!

2. De ontluchtingsklagers Deze mensen weten eigenlijk wel dat er een oplossing is, maar ze aanvaarden deze niet. Eigenlijk klagen ze omdat ze gewoon de bevestiging van hun hypothese willen, ze willen gewoon dat je hen gelijk geeft in plaats van de oplossing toe te passen. Maar het is toch waar zeker? Zie eens wat jij mij aandoet! Ik heb toch nooit geen geluk hé? Dat werk is veel te zwaar voor mij toch?

3. De instrumentele klagers Deze mensen klagen met als doel om een probleem aan te kaarten èn een oplossing te vinden. Als je een product besteld en die komt beschadigd aan dan moet je klagen zodat het probleem opgelost kan worden. Dit is de gezonde manier van klagen omdat het de start van de oplossing is.

Speel het spel! Besluit om met een persoon, - collega of partner - waar je die dag mee deelt te noteren wanneer de andere persoon klaagt en het aan te vinken. Het doel is om jezelf te trainen om klaagvrij te worden.

Doe het vooral voor jezelf! Naast het feit dat het voor je omgeving niet leuk is als vaak klaagt heeft het vooral impact of je eigen gemoed en gezondheid! Teveel klagen zorgt voor de aanmaak van stress-stofjes (neurotranmitters) in je hersenen die niet alleen je gemoed beïnvloeden maar ook een niet te onderschatten invloed hebben op je celmetabolisme en je immuunsysteem.

Ga eens aan de slag, ontdek jouw klaag-score en verbeter die indien nodig. Want we willen maar al te graag de anderen veranderen en vergeten dat er aan ons zelf ook nog veel werk is...

Ik noem mezelf trouwens een 'work in progress' - een levenslang project terwijl ik verder prettig gestoord blijf... :-)

Gezonde groetjes, Marnix

115 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page