top of page

WAAROM VET-VRIJ ETEN NIET PER SE GEZONDER IS!


WE BESTAAN GEWOON UIT VET!

Ons lichaam bestaat uit bouwstenen waarvan de belangrijkste vetten en eiwitten zijn en hééél weinig suikers. Nochtans eten we vandaag de dag veel koolhydraten die tot suikers worden afgebroken. Een groot deel van die suikers dienen als brandstof maar een teveel wordt opgeslagen als reservevet. Ja, je leest het goed, de voornaamste reden van overgewicht is het overmatig eten van koolhydraten en suikers die als reserve-vet worden opgeslagen.

VET ALS BOUWSTEEN VAN ELKE CELWAND

We bestaan uit cellen, zo'n 37,2 triljoen! Elk van deze cellen hebben een celwand en die bestaat bijna compleet uit vet! De vetten die we eten worden dus gebruikt om onze celwand te bouwen en te herstellen.

VERDERE BOUWFUNCTIES

Onze hersenen bestaan - naast water - uit zo'n 60 % vet, dus zonder de juiste vetten géén goede hersenwerking. Er zijn heel wat hormonen (bv. geslachtshormonen, cortisol, aldosteron) die puur uit vetten worden gemaakt. Net zoals een electriciteitssnoer hebben onze zenuwbanen een beschermende coating, myelineschede genoemd die bijna volledig uit vet bestaat. Schade aan deze coating leidt tot een batterij aan neurologische ziektebeelden.

En niet vergeten dat vet de grootste energiebron in ons lichaam is want het levert meer dan 2 maal meer energie dan glucose. Daarnaast zorgt het ook voor de activatie van de vetoplosbare vitamines - A, D, E en K.

VET ETEN = ONTGIFTEN!

De ontgifting is een functie van de lever waarbij vet-oplosbare toxines onschadelijk gemaakt worden, maar dan moeten de afvalstoffen natuurlijk nog het lichaam kunnen verlaten. De lever stuurt deze toxines door naar de galblaas en door het eten van vetten komt de gal met de toxines in de darm en zo via de stoelgang uit je lichaam. Dus vet-arm eten zorgt voor minder ontgifting omdat de toxines kunnen opstapelen.

NATUURLIJK DE JUISTE VETTEN

In volgende artikelen zal ik hierop nog terugkomen maar omega-3 vetten uit vette vis, schaal- en schelpdieren, algen en zeewier zijn ten zeerste aan te raden. Daarnaast bak je het best in ghee (geklaarde boter) en kokosvet.

Dus zeer streng vet-arm eten leidt NIET tot een betere gezondheid omdat héél wat essentiële functies vet-afhankelijk zijn en we letterlijk uit vet bestaan!

Gezonde groetjes,

Marnix

89 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page