top of page

DIT IS WAAROM JE BEST REGELMATIG FLOST


Onze barrières zijn de plaatsen waar de buitenwereld contact maakt met ons inwendig milieu.

Dit zijn de huid, de mond, het maag-darmstelsel, de longen en bij de vrouw de vagina. De darmen vormen de grootste barrière met een oppervlakte van maar liefst 300 m2 terwijl de huid slechts 2 m2 bedraagt. Daarom werd er steeds grote aandacht besteed aan de darmen, temeer omdat dit groot oppervlak telkens werd blootgesteld aan voeding en aan de bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die naar binnen willen. En terecht, want als deze barrière slecht functioneert (leaky gut genoemd) kunnen er heel wat ongemakken en ziektes ontstaan.

Maar recent werden er verrassende studies gepubliceerd over de mondbarrière. Ook al is het maar een kleine oppervlakte, toch moet alle voeding er in en vermaald worden door te kauwen. Nu blijkt dat een slechte mondbarrière een groot risico vormt voor voor darmproblemen en systemische ziektes Systemische ziektes zijn o.a. hart- en vaatziektes, diabetes, auto-immuunziektes, kankers, .... En omdat het zo dicht bij de hersenen ligt is het risico op problemen in de hersenen (hoofdpijn, depressief gevoel, mentale moeheid) hoger dan bij slechte darmen! Als de mondbarrière niet goed functioneert ontstaan volgende problemen: - regelmatig gaatjes - tandsteen - bloedend tandvlees - terugtrekken van tandvlees - tanduitval - geurende mond

Wat ik dus bedoel is dat deze lokale problemen een risico vormen voor systemische aandoeningen, meer dan bij darmen. Eén van de veroorzakers zijn achtergebleven etensresten tussen de tanden. Gelukkig is door de electrische tandenborstel het poetsproces al verbeterd maar vaak is het nog onvoldoende. Tussen tand en tandvlees bevinden er zich kleine 'pockets', hele kleine ruimtes waarin voedingsresten en bacteriën zich kunnen nestelen en zo langzamerhand problemen kunnen veroorzaken. Door te flossen zal je merken dat je - zelfs na het intens tandenpoetsen - je nog kleine resten van tussen je tanden kan halen, en het zijn net deze die de veroorzakers zijn van alle bovenstaande problemen.

Flos dus zeer regelmatig te tanden na het eten en nog een belangrijke tip: Als je tandvlees pijn doet of bloedt na het flossen dan mag je zeker zijn dat je een ontsteking van je tandvlees hebt! Dit kan je oplossen door orale probiotica = speciaal voor je mond. Je mag me hiervoor steeds contacteren. En nog een tip: Het regelmatig eten van geraffineerde koolhydraten zoals brood, aardappelen, rijst, pasta en pizza verhoogt de kans op een slechte mondbarrière!

Dus, flos er maar op los!

Gezonde groetjes,

Marnix

44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page